گزارش نشست صلح وين ، ژوئن 2006
وقتي که شيرين عبادي جايزه صلح نوبل 2003 را از آن خود کرد ديگر زناني که پيش از اين برنده اين جايزه شده
بودند بي ترديد از افزوده شدن نام همجنس ديگري در کنار اسامي خويش احساس فخر کردند.
وقتي که شيرين عبادي جايزه صلح نوبل را با خود به آيران مي آورد، ديگر زنان ايراني ا فزون براحساس مباهات و فخر همچنين اميدوار شدند که زين پس صداي پاي صلح و برابري را از فاصله اي نزديکتر خواهند شنيد.
غافل ازآن که بحران ها و تحولات سياسي و اجتماعي در جهان ودرايران بسيار پرشتاب تر از نجواهاي آرام صلح وبرابري به پيش مي رود و اين نگراني و دغدغه همچنان درميان مبارزان راه آزادي و برابري و مدافعان حقوق بشر باقي ماند که در اين مسابقه نابرابر، سرانجام سرنوشت مردم ونيز سرنوشت زمين و غنائم خفته در آن به کجا خواهد انجاميد ؟
تخريب ونابودي زمين به بهانه سعادت ساکنان زمين ، کشتاروسرکوب ساکنان زمين به بهانه حفظ سرزمين ، ويراني سرزمين هاي مادري به بهانه استيلاي دموکراسي ، محو حقوق بشر به بهانه حفظ سنت ها، فقر ، بيکاري ، تبعيض ،بهره کشي ، بي خانماني ، و... کارنامه سياه دولتمردان جهان است در پيشي گرفتي بر سپاه جهاني صلح ، برابري ، عدالت اجتماعي و جنسيتي که کارنامه اي جز تلاش و آرمانخواهي نداشته و ندارد
در نبرد نابرابر ميان اين دو جريان ، زنان چونان هميشه پيشتازان عرصه مبارزاتي هستند و هريک در گوشه اي از جهان باري را بردوش کرفته اند.
شيرين عبادي ، که اين بار به عنوان يک زن ايراني- جهاني وارد عرصه مبارزاتي شده بود ، باتکيه بر سنت هاي مبارزاتي زنان ايزان و با بهره گيري از تجاربي که طي ساليان در کنار ديگر همجنسان خويش آموخته بود، پرشورتر و فعالانه تر از ديگر زنان برنده جايزه صلح نوبل پيشنهاد تاسيس " سازمان بين المللي زنان برنده صلح نوبل" (1) را طرح کرد تا يک بار ديکر سنت حرکت هاي شبکه اي و مشارکت گسترده نهادهاي مدني در تصميم گيري هاي زميني و سرزميني به بوته آزمايش جهاني گذاشته شود.
اين پيشنهاد از سوي ديگر زنان نوبل نيز مورد استقبال قرار گرفت و اين سازمان در ماه مي 2006 اعلام موجوديت کرد. هيئت موسس اين سازمان 5 زن برنده صلح نوبل ؛ بتي ويليامز(2)از ايرلند، ريگوبرتامنچوتوم (3)از گواتمالا، جودي ويليامز(4) از امريکا شيرين عبادي از ايران ، وانگاري متايي (5) از کنيا هستند.
اولين برنامه عملي اين تشکل ، برگزاري نشست مشترک نمايندگاني از جامعه مدني ايران و امريکا در شهر وين بود که درتاريخ 6 الي 8 ژوئن 2006 براي اعلام مواضع خويش نسبت به حرکت هاي جنگ طلبانه ،تحريکات نظامي ، تهديد امريکا در استفاده از سلاح اتمي ، نقض حقوق بشر و نقض حقوق زنان برگزار شد.
در اين نشست که به مدت سه روز ادامه داشت نمايندگاني از فعالان اجتماعي در نهادهاي مدني مربوط به زنان ، کودکان ، صلح و حقوق بشر از هردوکشور حضور داشتند و سخنراناني از ايران و امريکا مطالبي ارائه کردند. در پايان نيز بيانيه اي(6) تهيه شد که پس از امضا وتاييد کليه حاضرين در اختيار رسانه ها قرار گرفت.
آخرين روز اين نشست به کنفرانس مطبوعاتي در مقر سازمان ملل اختصاص داشت که شيرين عبادي و جودي ويليامز به نمايندگي از طرف گروه کاري سمينار ، در آن شرکت کردند. درطول اين سمينار 3روزه وطي مذاکرات و بحث و گفتکوهاي طولاني وگاه بحراني آنچه به شرکت کنندگان آرامش و استقامت مي بخشيد اميد به تاثير گذاري اينگونه حرکت ها در پيشگيري از مناقشات نظامي ونيز اميد به اجراي کامل حقوق بشرورفع تبعيض اززنان بود
.در پروسه تدوين نهايي بيانيه ، عليرغم اختلاف سليقه ها که عموما به بحث هاي اقناعي مفصل منجر ميشد ، فضاي حاکم بر جلسات حکايت از دوستي و همفکري ميان نمايندگان دو ملتي مي کرد که هريک از راه هايي بسيار دور وبا تحمل سختي هاو مشکلات بسيار خودرا به وين رسانده بودند تا که در پايتخت کشوري که رياست شش ماهه اتحاديه اروپارابرعهده دارد و نيز زير گوش مقر آژانس بين المللي اتمي ، فرياد صلح و عدالت خواهي سر دهند و بهاي مساوي حقوق بشر ،حقوق زنان ، حقوق طبيعت و صلح جهاني را با آوايي رسا به جهانيان ياد آور شوند.
نقش تعيين کننده شيرين عبادي و نگاه جهاني و همه جانبه نگر وي در طول سمينار، تجسم مدرسه غيررسمي آموزش
"جهاني نگاه کردن و بومي عمل کردن " به ويژه براي شرکت کنندگان ايراني بود.
.
1.Nobel Women’s Initiative
2.Betty Williams
3.Rigoberta Menchu Tum
4.Jody Williams
5.Wangari Maathai
6. متن ارائه شده در اين نشست در شماره 8 زنستان منتشر شده است.